Кой е Джак Латерна?

Кой е Джак Латерна?Хелоуин се приближава - е време да поговоримнейните традиционни символи и символи. Може би най-известният и най-известен от тях е тиква с издълбани очи и зловеща уста, в чийто вътрешност огън гори. Все пак не всеки знае историята на символа.

Кой е Джак Латерна?

Според легендата един ирландски ковач на име Джак -голям фен на пиян але - веднъж в кръчмата аз пих всичките си пари. Току-що завърши последната чаша, когато дяволът се появи на прага. Фактът е, че в навечерието на Деня на всички светии, когато на нечистата сила се позволява да се разхожда свободно на земята.

Заради кръга на бирата, Джак беше готов за всичко и затовабез много колебание се съгласи да продаде душата на дявола, ако му даде много да пие. Тогава нечистият дух се превърна в шестнадесета монета, така че Джек да може да го плати за друга част от пияната напитка.

Но Джак не беше толкова прост. Постави шестнадесетият в джоба си, където седеше сребърният кръст. Като е близо до кръста, дяволът страдал от ужасна агония. Трябваше да помоли Джак за милост. Хитър ковач се съгласи да пусне нечистия, при условие, че го остави сам за 10 години.

Години бързо летеше, а дяволът се появидушата разваля Джак. Но ковачът не губеше главата си. Той помоли дявола да му позволи да вкуси червена ябълка, преди да умре. Неестественият дявол не само се съгласи да изпълни искането на Джак, но дори стоеше на раменете на ковача, за да откъснете от него апетитния му плод.

Междувременно златният Джак напипа кръст върху кората на дърветата и дяволът отново беше хванат в капан. За да бъде свободен, той се съгласи да напусне постоянно Джак.

След смъртта душата на хитър ковач отидекъм портите на рая. Въпреки това, Господ, който видял своите трикове, отказал да го приеме. Трябваше душата на Джак да отиде в ада, да намери поне някакъв подслон. Но злият дявол не се отвори пред нея, дори портите на ада.

Неприятната душа помоли дявола да й я дадеимайте малко огън, за да се запалите и да запалите пътя си. Дяволът се съжали и й даде малък въглен. Силен вятър духаше, а душата на Джак, така че да не излезе, да сложи въглищата в скрап със срязвания. Оттогава бездомната душа се скита по света, чакайки Последния съд.

Шотландците и ирландците имат ряпа с вътрешна свещстана символ на проклетата душа. Понякога, вместо ряпа, използвали големи картофени клубени или цвекло. Когато заедно с ирландските заселници легендата дойде в Америка, ряпата беше заменена с тиква, което беше много по-зрелищно и широко разпространено на континента.

Сега Джак Лантер, както ирландският ковач нарича "Нов свят", осветява входа на всяка къща, където се празнува Хелоуин.