Бяс: Симптоми, лечение и превенция

Бяс: Симптоми, лечение и превенцияБяс е остра вирусна болест, коятозасяга лице след падане върху повредената повърхност на кожата на слюнката на заразеното животно. Причиняващият агент на бяса принадлежи към групата на рабдовирусите и има висока патогенност за повечето топлокръвни животни.

Бяс: Симптоми, лечение и превенция

Симптомите на бяса при хората

Влизайки в кръвта на човек, вирусът бързосе движи по нервните стволове и достига до мозъка. Инкубационният период продължава от 7 дни до три месеца. Предвестници на болестта са неприятни усещания в вече излекуван ухапване алармата, без конкретни причини, безсъние, депресивно състояние атака.

На следващия етап започва хидрофобията иaerophobia. Когато се опитате да пиете, мускулите на ларинкса и фаринкса започват да се свиват безразсъдно. От най-малкия удар на поток от въздух се появяват конвулсии в лицето. Температурата на тялото е системно подчинена.

На третия етап нараства възбудата, се появяват слухови или зрителни халюцинации, нападенията от насилие се заменят с безполезна агресия. Няколко дни по-късно става смърт от парализа.

Диагностика на бяс

Лабораторни методи за диагностика на бяспомогнете на лекаря да потвърди болестта, ако в кръвта на пациента се открият антитела срещу вируса. Антигенът може да се намери и в роговичните отпечатъци на окото и в биопсичните проби на кожата.

Лечение на бяс

Лечението на бяс трябва да започне преди появата напървите клинични симптоми на заболяването. Пациентът е спешно ваксиниран, което помага да се предотврати развитието на смъртоносна болест. Не забравяйте, че не е възможно да спасите пациенти, които са влезли в болницата с клинични симптоми на бяс.