Съвет 1: Как да използвате барометъра

Съвет 1: Как да използвате барометъра

Барометърът е устройство за измерванеатмосферно налягане. Основната част от повечето барометри е запечатана кутия, пълна с газ. Тя се нарича анероид. За да използвате устройството е много просто, достатъчно е да погледнете къде е стрелката.

Как да използвате барометъра

Видове барометри, принципът на тяхното действие

Барометрите могат да бъдат анероиди и живак. Думата "aneroid" означава "без течност". Принципът на действие на такъв барометър е съвсем прост: промените в атмосферното налягане водят до промяна в геометричните размери на анероида, като в резултат се движи стрелката на скалата. Такива барометри не съдържат никакви опасни елементи, така че те са подходящи за използване в дома, в условията на пешеходен маршрут. В допълнение към анероида има живачни устройства, в които се използва живак за измерване на атмосферното налягане. Под въздействието на атмосферното налягане се променя височината на живачната колона. Четенията на тези барометри са по-точни, само такива инструменти се използват в метеорологичните станции. Меркурий и неговите пари представляват опасност за хората, поради което такива устройства не се използват у дома. Електронните метеорологични инструменти могат да се намерят в продажба, като правило те са част от домашните метеорологични станции. Такива сложни инструменти също измерват редица други променливи (например температура на въздуха и влажност) и ни позволяват да предвидим точно времето в близко бъдеще. Цифровите устройства са по-малко чувствителни към треперене, така че те са добри за използване в морския транспорт.

Използвайки барометър

Не е трудно да се използва барометър за анероиди. Необходимо е да погледнете стойността, посочена от стрелката на устройството. На скалата на барометъра има зони, обозначени като "суша", "ясна", "променлива", "дъжд", "буря", а също и разделение с индикация за абсолютни стойности. Ако налягането намалее - очаква се утаяване, ако се увеличи - ще стане ясно. Като правило барометърът има две стрелки - една подвижна, свързана с анноидна кутия, а втората може да се върти. Ако се комбинира със стрелка, показваща величината на атмосферното налягане, след известно време можете да наблюдавате в каква посока ще се движи движещата се стрелка. Нормално е атмосферното налягане от 760 mm Hg. Чл. при температура на въздуха 15 ° С на така нареченото ниво на морето. Барометрите за дома могат да измерват стойността си в диапазона от 700-800 mm Hg. Чл. на височина не повече от 300 m над морското равнище. Намаляването на налягането означава влошаване на метеорологичните условия, наближаващи дъжд или снеговалеж. Зоните с ниско налягане се наричат ​​циклони. Антициклоните са зони с повишен натиск, техният подход означава пристигането на хубаво време. Барометърът се настройва, ако показанията му се различават от показанията на местната метеорологична станция с повече от 8 mm Hg. Чл. За тази цел е предвиден регулиращ винт, разположен в задната част на корпуса. Когато го настройвате, го завъртете на ъгъл не повече от 45 градуса.

Съвет 2: Как да определите атмосферното налягане

Със сигурност почти всеки ден, когато гледатеили да слушате прогнозата за времето, след това обръщайте внимание само на температурата на въздуха и възможните валежи. Но прогнозите за времето споменават още няколко важни параметри и атмосферни налягането сред тях. Като цяло, атмосферното налягане е натискът на атмосферата върху земната повърхност и всички предмети върху нея. Натиск върху човешкото тяло упражнява натиск, който е еквивалентен на налягането на товар от 15 тона. Но ние не го чувстваме, защото има и въздух в тялото ни.

Как да се определи атмосферното налягане

Ще ви трябва

  • живачен барометър или анероиден барометър. И ако трябва непрекъснато да вземате показания за налягането, тогава трябва да използвате барграф.

инструкция

1

По правило показва живак барометъратмосферното налягане в милиметри живак. Просто погледнете мащаба на нивото на живака в колбата - а сега познавате атмосферното налягане в стаята си. Като правило тази стойност е 760 ± 20 mm Hg. Ако искате да знаете налягането в паскали, използвайте обикновена система за превод: 1 mm Hg. = 133.3 Pa. Например, 760 mm Hg. = 133.3 * 760 Ра = 101308 Ра. Това налягане се счита за нормално при морското равнище при 15 ° С.

2

Отстранете показанията на налягането от барографската скаласъщо е много проста. Това устройство се основава на действието на анероидната кутия, която реагира на промените в налягането на въздуха. Ако налягането се покачи - стените на тази кутия се огъват навътре, ако налягането намалява - стените се изправя. Цялата система е свързана със стрелката и просто трябва да видите каква стойност на атмосферното налягане показва стрелката по скалата на устройството. Не се паникьосвайте, ако скалата е в такива единици като hPa - това е хектопаскал: 1 hPa = 100 Pa. И да се превежда в по-познати mm.rt.st. просто използвайте равенството от предходния параграф.

3

И да намерят атмосферното налягане на някоиможе да се направи определена височина без да се използва устройството, ако познавате натиска на морското равнище. Ще са необходими само някои математически умения. Тук се използва следната формула: P = P0 * д ^ (- MGH / RT) .В тази формула: Р - желаното налягане на височина Н; P0 - е налягането на морското равнище, в паскала; М - моларен маса на въздуха е равно на 0,029 кг / мол; г - земята гравитационното ускорение, за равна на 9.81 m / s²; R - е универсална константа на газа, взети като 8,31 J / мол К Т - температура в градуси по Келвин (за конвертиране от ° с до К използва formuloyT = т + 273, където т - температура ° с) Н - височина над морското равнище, където намираме налягането, измерено в метри.