Какво е акрилно влакно

Какво е акрилно влакно

Акрил - изкуствени влакна, подобни насвойства на вълната и първоначално създадени като заместител. Акрилното влакно е направено от акрилонитрилов полимер, обикновено с добавяне на малко количество други химикали, които подобряват способността за абсорбиране на боите. Акрилно влакно прави дрехи, обзавеждане за дома, някои промишлени стоки.

Чадър от акрилни влакна

История на материала

Първото акрилно влакно се получава в лабораториятаАмериканската химическа компания DuPont. Ново вещество, което първоначално е наречено "влакно А" (Fiber A), е разработено като синтетичен аналог на вълна и е предназначено да го замени. През 1950 г. материалът е пуснат в производство в завод в Камдън, Южна Каролина под търговската марка Orlon. DuPont най-напред произвежда материала под формата на прежди от нишки. Обемите на продажбите обаче бяха разочароващи. Нишките са лошо оцветени. Техният естествен жълтеникаво-сив цвят е подходящ само за прозорци и пердета. От май 1952 г., в същото растение, се произвежда орлон под формата на щапелни влакна, сходни по структура с вълна. Идеята беше успешна. През петдесетте години жените пуловери, изработени от този материал, станаха модерни. Скоро годишните продажби на влакна надвишават един милион долара. През шейсетте години бяха разработени нови сортове акрилни влакна, предназначени да отговорят на специфичните нужди. Предлагани са нови комбинации от тъкани, влакна за килими. Тези усилия, съчетани с развитието на европейския пазар, позволиха да се поддържа високо търсене на акрилни влакна до края на седемдесетте години. Днес производството на акрилни влакна е съсредоточено основно в страните от Югоизточна Азия, Турция и Латинска Америка. Също така редица европейски производители, по-специално Dralon и Fisipe, продължават да работят. У дома, същото акрилно влакно - Северна Америка - освобождаването му бе спряно в началото на 90-те години.

Приложение на акрилни влакна

Акрилното влакно е леко и меко, държи добретоплина. Според характеристиките, тя е най-близка до вълната. Производство на трикотажни изделия, като пуловери и якета, спално бельо, килими и меки играчки. Изработени от този синтетичен материал също са спортни костюми, ръкавици, шапки, шалове, чорапи и много други. Предимствата на акрилните влакна включват тяхната устойчивост на слънчева светлина и химикали. В допълнение, те лесно се раздробяват и бързо възстановяват формата, не ядат молец и други вредни насекоми, не са податливи на висока влажност. Лесно е да се грижите за продуктите, изработени от акрилни влакна. Вярно е, че нещата от акрилни влакна могат да загубят формата си, когато са измити в гореща вода. Ето защо се препоръчва да ги измиете при ниска температура на водата - не повече от 40 градуса, внимателно изплакнете и внимателно изцедете.