Какви са шевните нишки?

Какви са шевните нишки?

За да се отървете от сбръчканите пропуснати бримки и шевове, е необходимо да изберете правилния прежда за шиене. Тези продукти са направени от материали с естествен или синтетичен произход.

Шевни конци са изработени от естествени и синтетични материали

Видове шевни конци

Нишките за шиене са от два вида: естествени и синтетични. Всеки от тях има подвидове според вида на обработката и употребата. Обработената нишка може да бъде оптимална, матирана, мерсеризирана, недензитизирана, тежка, избелена, оцветена, гланцирана. Прежди с гладка коприна са от полиамид, полиестер и вискоза.

Какво представляват шевните нишки?

Първата голяма група нишки е естествена. Те са направени от екологично чист материал - памук, коприна, лен. Повече от 50% от нишките, произвеждани от текстилната промишленост, се произвеждат от памук. Това е името на храстово растение от малвийското семейство, което може да бъде годишно или целогодишно. Има около петдесет вида памук, но само четири са подходящи за производството на нишки: космат (Shaggy), Барбадос, дървообразен, тревен. Памукът расте на специално проектирани за целта полета, събира, изтрива. По този начин се получават памучни влакна, най-дългата от които е 6-7 см. Получената по този начин памучна прежда се обработва със специални съединения и се подава в пределната мелница. Тук влакната са изкривени в дълги, равномерни нишки. Но те все още са негодни за употреба. Шевни нишки се обучават чрез усукване на дълги влакна на 2-3 слоя. От коприна се правят сурови копринени нишки. Продукцията на тези продукти в общото производство не надвишава 1%. Принципът на обработка на тази суровина е сходен в много отношения с обработката на памука. Друг естествен материал, от който се изработват шевни конци, е лен. Втората група нишки е синтетична. Този материал е направен от химически влакна: полиамид или полиестер. Изкуствената коприна е изработена от полиестер, алуминиево метализирано влакно, найлон. Синтетичните продукти могат да бъдат усукани от ляво на дясно (S-усукване) и отдясно на ляво (Z-усукване). Освен това има подсилени, сложни, текстурирани и щапелни влакна. Шевни нишки могат да се комбинират, състоящи се от естествени и изкуствени влакна. Днес е рядко да се използват чисти памучни, бельо или копринени продукти. За шиене по-голямата част от продуктите изваждат конец, изработен от полиестер и покрит с памук. Синтетичното ядро ​​от този материал осигурява якост на опън, а външният естествен слой го прави по-гладък.