Откъде знаеш, че копринена тъкан съдържа смес от синтетични вещества

Откъде знаеш, че копринена тъкан съдържа смес от синтетични вещества

От векове се обмисляха копринени тъканинай-скъпите и понякога приравнени с бижута. Това е обяснение - коприната е не само приятна за тялото и красива, но също така има благотворен ефект върху тялото. Това обаче се отнася само за естествена коприна. Важно е да знаете как да различавате такава тъкан и да определите отсъствието или наличието на синтетични примеси в нея.

Откъде знаеш, че копринена тъкан съдържа смес от синтетични вещества

Свойства на копринени тъкани

Тази коприна е издръжлива и издръжлива - археолози иСега те откриват изрезки от копринени тъкани по време на разкопки. Майсторите знаят, че нишката от коприна може да бъде сравнена в якост дори и с стоманена тел с същия диаметър. В допълнение, този материал е лесен за използване и подходящ за всякакви оцветявания. Друга причина за стойността на коприната е неговата способност да се лекува. Протеините, които се съдържат в коприна в много голямо количество, забавят стареенето на кожата, като запазят влагата в нея. Копринени влакна често се използват от производителите на козметика (особено кремове от бръчки, шампоани). В допълнение, коприната е хипоалергична. Той не задържа прах, гъбички и мухъл не се образуват.
В естествената коприна има около 18 аминокиселини, които подобряват работата на мозъка и кръвоносната система.
Най-накрая, копринените тъкани се носят добре. Невероятна възможност да се адаптират към температурата на тялото коприна дава възможност да се носят дрехи от него и в лошо време и в жегата. Копринени влакна са отлични за премахване на влагата, те не се електрифицират. Недостатъците на този необичаен материал могат да бъдат приписани само на изисканата грижа.

Как да разграничим истинската коприна

Много често производителите и продавачите на копринате мълчат за факта, че пробите от рафтовете на магазините съдържат включения в синтетични влакна. Освен това не е толкова лесно да се намери истинска коприна в наши дни. Има няколко характеристики на истинската коприна, според които тъканта от нея може да се разпознае.
Цената на тази коприна е около 6 пъти по-висока от изкуствената. Все пак, човек не трябва да разчита единствено на стойност - той може изкуствено да бъде надценен.
Най-известният и ефективен начин за идентифициранеСинтетика в състава на копринен плат - да го запалим. Истинската коприна ще усети мирис на космат коса / коса и ако съдържа смес от вискозна - изгоряла хартия. Синтетичните тъкани се стопят, оставяйки черна капка и естествено изгаряне с образуването само на пепел. Разбира се, рядко е възможно да се запали платното в магазина. Можете да проверявате влакната за естественост и да използвате усещането си на тактилна усещане. Коприната често се нарича "втора кожа" - тя е много нежна, незабавно се адаптира към температурата на човешкото тяло. За ценителите на коприна е достатъчно да нанесете кърпата върху кожата, за да определите степента на нейната естественост. Ако тактилните усещания оставят съмнение, можете да се опитате да разрушите парче копринен плат в ръката си. Естествените влакна винаги са по-еластични и по-меки от изкуствените влакна, така че тъканта им ще се свие по-малко. Ясните и дълбоки гънки обикновено показват, че в тъканта има значителна смес от синтетичен материал. Накрая е възможно да се разпознае истинската коприна чрез химичен анализ. Нишките от коприна се поставят в разтвор на сярна киселина - естествените влакна бързо се разтварят в нея без следа. Каквото и да е резултат от проверката, трябва да знаете, че не винаги коприната със синтетични примеси е фалшива. Често такива тъкани са с доста високо качество. Ако продавачът настоява, че коприната пред вас - напълно естествена, няма да е излишно да проверявате думите му, преди да купите тъкан на висока цена.