Икономиката на Русия през 2015 г. Прогнози на Министерството на икономическото развитие

Икономиката на Русия през 2015 г. Прогнози на Министерството на икономическото развитие

Икономиката през 2015 г. ще се влоши в Русия. На 2 декември Министерството на икономическото развитие представи нова прогноза, в която се съобщава за възможността за намаляване на БВП и други показатели за икономическо развитие се промениха.

Икономиката на Русия през 2015 г. Прогнози на Министерството на икономическото развитие

На брифинга Алексей Вененеев, който е заместник-министър на икономическото развитие на Русия, обяви, че новата прогноза предвижда спад на БВП от 0,8%.

Според него се очаква рецесията на руската икономика да започне още през първото тримесечие на 2015 г. Но има вероятност в началото на 2016 г. икономиката да започне отново да расте.

Имаше и изявление за възможността за връхпадането на руската икономика през лятото на 2015 г. Според изпълняващия длъжността директор на Отдела за икономическото развитие и търговията Кирил Tremasova, след падането на икономиката може да се възстанови и да разположи свои динамика. Министерството на икономическото развитие в момента се прогнозира, че изходящ паричен поток от Русия ще се увеличи с $ 40 милиарда, тоест, ще бъде около 90 $ млрд. Предполага се, че изтичането на капитали през 2014 г. ще бъде равен на $ 125 милиарда, а не $ 100 милиарда, както се смяташе досега.

Предполага се, че инфлацията през 2015 г. ще бъде 7,5%. През 2014 г. той е бил 9%.

Според получените реквизити се очаква, че доларът през 2015 г. ще бъде в диапазона от 48-51 рубли. Такъв процент е прогнозиран в резултат на данните за цената на петрола и планирания отлив на капитал.

Вносът и износът също се очаква да намалеят. Това се дължи главно на санкции, наложени от Европейския съюз. Според прогнозата санкциите ще наложат Русия до края на 2015 г.