Съвет 1: Какво заплашва падането на рублата

Съвет 1: Какво заплашва падането на рублата

Кризата в отношенията между Русия и редицаЗападните страни, водени от Съединените щати, започнали заради събитията около Украйна, доведоха до сериозни последствия. Заедно с дипломатическите демарши, рязкото взаимно обвинение, икономическите санкции започнаха както от едната, така и от другата страна. В резултат на тези действия, както и в резултат на значителното намаление на цената на петрола, валутен курс на Русия спрямо щатския долар и еврото отслабва значително. Какво заплашва Русия с падането на рублата?

Това, което заплашва падането на рублата

Във времето, което е изминало от разпадането на СССР,Русия тясно интегрирана в световната икономика. Той продава много видове суровини в чужбина, както и готови продукти (например зърно, минерални торове, оръжия, двигатели за ракети). Едновременно с това Русия внася значителни количества храна, компютърно оборудване, софтуер за персонални компютри, машини, лекарства, лизинг (работа с вноски), самолети и др. Ето защо, падането на рублата автоматично води до факта, че е необходимо или да се харчат повече пари, за да се платят по-горе, или да се намали покупката на вноса. Освен това "по-слабата" рубла води до по-високи цени на вносните продукти. Във всеки случай това отрицателно влияе върху жизнения стандарт на руснаците.

Много милиони наши сънародници са свикналида пътувате по света, да се отпуснете в чуждестранни курорти, да се запознаете с природните и исторически забележителности на различните страни. Цената на чуждестранните обиколки се изплаща в рубли, по обменния курс. Освен това трябва да си купите още валута, за да платите за ястия, екскурзии, забавления, сувенири и т.н. на мястото за почивка. И колкото по-висок е валутният курс на чуждестранната валута спрямо рублата, толкова по-голяма е сумата, която трябва да похарчите за това. Следователно падането на рублата води до факта, че чуждите пътувания стават по-малко достъпни за руските граждани.

И накрая, падането на рублата води до отрицателен резултатпсихологическото влияние върху много хора, ги вдъхновява с несигурността на утре, раздразнителност, недоверие към политиката, ръководена от ръководството на страната. Особено, когато смятате, че някои руснаци са добре запомнени за липса и лишения в "лудите 90-те", както и кризата от 2008 г., когато рублата също падна рязко и цените на хранителните и промишлени стоки и комунални услуги се увеличиха.

Съвет 2: Прогнозиране на рублата за близко бъдеще

Девалвацията на рублата през 2014 г.се поддържа от Централната банка. Само през октомври той харчи около 1 милион долара, за да подкрепи курса. Ако валутните резерви на страната ще продължи да намалява с подобно темпо, те не са достатъчно дори за една година: според официалните данни, обемът им днес е около 465,0 милиарда ..

Прогноза за рублата за близко бъдеще

Използването на паричните резерви в големивече тази година, през март. Денят беше наречен "черен понеделник". Увеличаването на кризата в Украйна доведе до необходимостта от навлизане на пазара с интервенции в размер на около 11 милиарда щатски долара.

Това значително усложнява прогнозата на нациятана валутата в края на 2014 г., изявлението на регулатора за прехвърлянето към свободно плаващ валутен курс. Направено почти веднага след "черен понеделник" даде шанс да мисли, че Централната банка ще престане да подкрепя руската рубла. Следователно, той получава възможността да падне и да расте, докато дъното достига.

Малко по-късно руският президент Владимир Путин каза:че обявеното свободно движение на борсата не означава, че регулаторът няма да търси различни мерки в подкрепа на рублата. Следователно не е необходимо да се говори за пълно отхвърляне на валутните интервенции. В допълнение, централната банка може да похарчи за стабилността на рублата толкова, колкото се нуждае.

Причини за падането на рублата

Руски финансисти казват, че девалвациятае процес, силно свързан с динамиката на цените на петрола. До известна степен е така. Но и тук трябва да обърнем внимание на санкциите, които Западът наложи върху рублата: не само ограничиха достъпа на руски компании до капиталовия пазар, но и допринесоха за засилването на процеса на изтичане на пари от страната.

Стойността на Централната банка в златните и валутните резерви

Експерти смятат, че необходимостта от CBRизползването на злато и валутни резерви не е застрашено от тях. Основната задача, която регулаторът търси, не е толкова подкрепа, колкото изглаждането на силните колебания. Това означава, че агенцията не само продава валутата, но и я купува.

Текущи валутни интервенции за днесденят не е силен. Следователно те няма да доведат до сериозно изчерпване на руските златни резерви. Благодарение на тях руснаците няма да видят остри отрицателни колебания в обменния курс на рублата. Разрешаването на рязка девалвация при тези условия би било не само неподходящо, но и прекалено опасно за руските предприятия.