Защо една банкова карта с чип е по-надеждна от картата с магнитна лента

Защо една банкова карта с чип е по-надеждна от картата с магнитна лента

Съвременна електронна платежна системасе развива много бързо. Наскоро се появиха банкови карти с магнитна лента, тъй като на тяхно място вече имаше абсолютно нови карти с чип. Въпреки факта, че външно чип картите са практически същите, както обикновено, те се считат за по-надеждни.

Защо една банкова карта с чип е по-надеждна от картата с магнитна лента

Карта с чип

Чип карти се наричат ​​и "смарт карти" (впревод - "интелектуален"). В смарт картата е вграден интелигентен чип, който съхранява цялата информация за притежателя на картата и състоянието на сметката, без да изпраща искане до банката. Чип карти могат да бъдат дебитни и кредитни, контактни и безконтактни. За да прочетете информацията от картата за контакт, тя трябва да бъде прикрепена към четеца. Безконтактните карти работят на принципа на предаване на радиосигнал.

Карта с магнитна лента

В момента карти с магнитна лентаса най-популярни в цял свят. С тяхна помощ можете да прехвърляте пари на други сметки, да плащате за комунални услуги, да изплащате пари, да плащате за покупки и т.н. На магнитната лента има три пътеки за данни. Първото съдържа фамилното име, собствено име, патроним на картодържателя, втората - номера на картата и нейната валидност, третата е предназначена за друга информация.

Защо картата с чипа е по-добра?

На първо място, чип-картата е повечеобезопасяване от карти с магнитна лента, тъй като благодарение на по-сложна система за защита, той е много по-трудна за подправяне. В допълнение, на щетите по непредпазливост чипа също ще neprosto.Platezhi чрез смарт карти са много по-бързо, отколкото карти с магнитна polosoy.Esche положителен аспект на чип-карти е възможността да работи в офлайн режим, това означава, че ако плащат в магазина, като карти, за разлика от карти с магнитна лента, нямате нужда от връзка от изхода към банката. В допълнение, магнитни ленти, могат лесно да бъдат надраскани и повредени в резултат на въведената информация за тях или razmagnitit.Tak като чип карта - един вид микрокомпютър, той може да изпълнява много от функциите, които са типични за обикновените компютри. Например, една карта може да съхранява информация за самоличността на собственика; на картата може да се осигури площ за съхранение на секретна информация шифровани с криптографски sposoba.Vstroenny чип предоставя уникална лична карта, която е почти невъзможно да се изградят, тъй като за производството на чип технология, която не стои все още, и всеки ден се подобри и да стане по-сложно. При извършване на някоя от терминал върху финансовите сделки е под напрежение, чипът се активира и по този начин се определя автентичността на смарт karty.Chip осигурява банки изпълняват всички свои правила за провеждане на финансови транзакции, като например необходимостта от въвеждане на ПИН по време на operatsii.Takim По този начин въвеждането на карти с чип максимизира защитата на картите от фактите за тяхната фалшификация и измама.