Какви са деноминациите на евробанкнотите?

Какви са деноминациите на евробанкнотите?

Еврото е единна валута, която имаходейки едновременно в няколко страни на Европа. Споразумението за въвеждането на единна валута значително опрости търговските отношения между тях: в края на краищата от тогава може да се изплащат в магазините, например в Германия и Франция, със същите сметки.

Какви са деноминациите на евробанкнотите?

Появата на еврото

След като постигна съгласие за въвеждането на единна валута встраните от еврозоната са взели такова решение, пуснати в обращение валута, наречена на еврото. Това стана на 1 януари 1999 г. За да се позове на валута, въведена бе прието на английски език правопис на «евро», но и на езиците на повечето страни има национален символ на паричната единица. В момента еврото се използва в 18 страни в рамките на ЕС и извън него, както и общата парична маса в обращение, което представлява почти един трилион евро. Редица страни извън ЕС, не се отказвайте националните си валути и прие еврото, например, те включват Швеция, Чехия, Латвия и 7 държави. В тази връзка, в допълнение към термина "Европейски съюз", тя реши да отпусне на концепцията за еврозоната, която обединява 18-те държави, в които еврото е основното средство за плащане.

Евро деноминации

Еврото се издава от централните банки на държавитеЕвропейския съюз под формата на монети и сметки. В същото време бележките с циркулация в европейските страни имат седем различни деноминации. Така че най-малката банкнота, която в момента е в обращение, е 5 евро. В същото време максималното деноминация на банкнотата е 500 евро. Освен тези банкноти са емитирани от банки и сметки, които имат деноминация на 10, 20, 50, 100 и 200 евро. Трябва да се отбележи, че въпреки че сметките са отпечатани в различни страни, са всички централни банки използват един и същ дизайн от двете страни на валутата на банкноти. В този случай, най-големият законопроекта като деноминацията на 200 и 500 евро, които не са налични във всички страни. Въпреки това, те могат да се отплати дори и в онези държави, които не може да се печатат банкноти тази деноминация: в действителност, в момента това няма значение в коя страна са издадени или че еврото има kupyura.Odin разделение на 100 по-малки единици, които се наричат ​​цента. Те се използват активно за малки покупки, поради което се издават изключително под формата на монети. По този начин, днес в обращение монета 1, 2, 5, 10, 20 и 50 цента. Освен това има монети на стойност 1 и 2 евро. Интересното е, че на монетите, издадени от различни държави от еврозоната, имат само една и съща страна, на която маркира своята деноминация и стилизирана карта на Европа. Другата страна се използва за изготвяне на различни национални символи и затова се различава помежду им в различни страни. Въпреки това, няма ограничения за използването на такива монети в други държави.