Как да изчислите тон-километри

Как да изчислите тон-километри

Един тонкилометър е измервателна единица, коятосе използва за превоз на стоки. Той съчетава два показателя: броя на транспортираните тонове и разстоянието. Тонометри се записват в такава основна документация като товарителницата на превозното средство. То е за тонове и тон-километри, а заплатата се изплаща на водача със система за директна заплата.

Как да изчислите тон-километри

Ще ви трябва

  • Лист за проследяване.

инструкция

1

Един тонкилометър е теглото в еднотон, който се транспортира на разстояние от един километър. Така че, за да се изчислят метричните тонкилометри, умножете теглото на товара с километража на автомобила, доставящ стоките. Например, камион транспортира 5 тона товар на разстояние от 200 километра: умножи се 5 на 200 и получи 1000 тонкилометри.

2

Полученото икономическо изчислениеИндикаторът се използва за оценка на обема на превоза на товари по този начин на транспорт. Освен това този показател за товарния оборот може да се използва за оценка на максималната производителност на транспортните линии на предприятието и за сравняване на механичната якост на различните превозни средства.

3

Също така е възможно да се изчисли горнототонкилометри. Този показател характеризира обема на целия превоз на пътници и товари, извършван по отделни видове транспорт. За да се изчислят дадените тонкилометри, да се обобщят тон-километри с пътникокилометри.

4

Измерване на ефективността на употребатапревозното средство, с което се доставя товарът, се изчислява коефициентът на използване на капацитета на товара. Този показател отразява степента на използване на товарните помещения на различните превозни средства. Например за товарни вагони коефициентът на използване на капацитета на товара се изчислява като коефициент при разделяне на използваемия обем на общия обем.

5

По отношение на показателя на товарния оборот има значително въздействиеТя осигурява типа пътища, по които се транспортират стоките. Понастоящем в Русия се разграничават три типа пътища: еднопосочни и твърди повърхностни пътища, твърди и двупосочни пътища и ненаселени пътища. Разбира се, скоростта на превоз на стоки по пътищата от първия тип ще бъде много по-висока от скоростта на преместване на натоварено превозно средство по черни пътища.