Как ще се развие модата в бъдеще

Как ще се развие модата в бъдеще


Разбира се, познаването на това, което ще бъде утре, е изключително трудно. Но признайте, кой от нас не искаше нито минута, поне едно око да погледне към бъдещето на човечеството?Как ще се развие модата в бъдеще


Аз не съм изключение, и е естествено, че азЧудя се как хората ще се обличат в двадесет, тридесет и сто години, как професията ми ще се промени. Най-смелите предиктори са автори на научна фантастика. Затова нека видим как си го представят на себе си.

Не случайно избрах тези три пасажа. Защото в огромната литература на научната фантастика има три направления в подхода към дрехите на бъдещето. Някои, като Лем, се опитват да измислят нещо ново и напълно различно във външния вид и технологията на творението. Други, като Ефремов, се връщат към идеалите от миналото. Неговата Веда Конг е облечена в разцвета на културата на Крит. Другите (искам да кажа Ларион) се опитват да съчетаят привидно нелепо, въпреки че кой знае, може би техният път е по-близо до истината. Трудно е да си представим, че човечеството ще изостави своето културно наследство. Въпреки че тези екзотични облекла едва ли ще се носят всеки ден.

Нека се обърнем към прогнозите на учените. Американските експерти смятат, че в относително близко бъдеще човечеството ще бъде облечено в дрехи, които няма да бъдат засегнати нито от климатичните условия, нито от недостига на суровини. Те твърдят, че модата на утре ще бъде изцяло на изкуствени влакна.

Всъщност, след появата през 1938 г.найлонът е създал много синтетични материали, от които се шият евтини и практични дрехи. В бъдеще ще се появят нови материали, които досега ще се различават по неизвестни свойства. Например, терморегулаторни тъкани, в които ще бъде готино през лятото и топло през зимата. Той също така е материал-хамелеони, променя цвета в зависимост от осветлението. Те предсказват появата на разтопими материали, които няма да бъдат зашити. ги улесни в костюм със сигурност: тя ще бъде много по-издръжливи и по-лесен за производство от предшествениците си. Но короната на търсенията в тази посока се нарича "вечни" тъкани от американски химици. Те съчетават "Ice" и "Fire", неръждаема стомана, силата и красотата на естествени материали ще бъдат устойчиви на огън, nemnuschimisya, водоустойчив, грес репелент, не замърсява околната среда и не устойчива на износване.

Какво ще се случи от тези "вечни" тъкани? Разбира се, трудно е да се отговори на този въпрос, но се надяваме, че модата, за разлика от тъкан "вечен" и няма да е толкова лесно да го "смели" ги как да го "смели", след като найлонови чорапи, Dacron и crimplene. Не, разбира се, че няма да се откаже от тях, но ще вземе своето място в гардероба на един човек на бъдещето.

Понякога същите предположения и прогнозизъболекари и касандери в областта на модата вземат напълно невъобразимо, от наша гледна точка, форма. Те, например, свързват дрехите на бъдещето с ... мебели, поставяйки на гърба нещо като надуваем стол. По същия начин ще бъде възможно, според тях, да се оборудват костюм с комбинация от стол и маса или дори матрак. За горещите дни те предлагат дрехи с микроклимат, в който ще се поддържа необходимата температура и влажност. Друг изблик на фантазия е "костюм от балони", изработен от двуслоен винил. Когато се надуе, тя приема формата на топка, в която човек лесно може да се захване с бизнеса си. Ако се умори от уличния шум, той може да сложи специална каска с устройство за слушане на видео и да се откачи напълно от заобикалящата я суматоха ...

Естествено новите тъкани изискват нови моделинапълно различна технология. По същество целият процес на производство на облекло ще се промени. Това също не е излязло от гледна точка на писателите на научната фантастика.

В края на XIX век, един от основателитетози жанр на литературата, Хърбърт Уелс, в романа "Когато се пробужда" се опита да си представи как това ще се случи в бъдеще. Героят на работата си - Греъм, като Рип ван Уикли, спял в продължение на два века и се озовал в 21-ви век. И тук е сцената, в която Греъм е облечен в модерната мода.

Как Хърбърт Уелс облича героя си? За съжаление много малко се казва за това в романа.

Сега, когато сме почти на прагаXXI век, недостатъците на тази прогноза стават все по-очевидни. Естествено е, че Уелс, който е роден и израснал в ерата на шивачеството, все още не можеше да си представи колко голямо бъдеще ще бъде масовото производство на дрехи. Разбира се, шивачите ще останат, точно както професията на моден дизайнер не губи значението си. Но, както виждам, търсенето трябва да тръгне, започвайки преди всичко от лицето на човека, който може да комбинира костюма си, като му придаде индивидуален характер, използвайки различни елементи от фабричното производство.

Казваме "бъдещето", често не забелязваме,как постепенно става нашият настоящ ден. Модерното производство все повече се основава на добре развити научни методи. На разположение на канализацията са не само най-новите машини и средства за автоматизация, но и електронни изчислителни устройства. Те стават едно и също естествено средство за работа при създаването на дрехи, както преди няколко десетилетия шивачи и ютии за въглища.

Как ще се развие модата в бъдеще? Не, не предполагам да предсказвам какви форми ще отнеме за триста, двеста и сто години. Процесът на неговото развитие е трудно да се предвиди дори и за следващото десетилетие, тъй като твърде много неволни фактори влияят върху него. Твърде остри зигзагове и завои го правят на път.

Аз не съм поддръжник на неоснователни фантазии.

Може би сега определено е възможно да се каже само едно нещо: модата на бъдещето трябва да придобие качество, което е много малко от модерните дрехи, поставени върху потока.

Мода на бъдещето е да накара хората по-ярка, детска, спомогне за разкриването на творческия принцип на всеки и да обогати света на триумфа на личността, триумфът на хармония развита личност.