Съвет 1: Какво е уникално за ореховия шал от Оренбург

Съвет 1: Какво е уникално за ореховия шал от Оренбург


Одевърбъртската кърпа е позната навсякъде по света и се смята за един от символите на Русия. И така, какъв е успехът, красотата и уникалността на крехка кърпа? И защо трябва да бъде закупен?Тогава шалът Оренбург е уникален


В град Саракташ, област Оренбург, четвъртък -така наречения пазарен ден. Сутринта първите продавачи се появяват на централния площад на града. Те поставят шелци, паяци, щайги на своето производство на рафтовете. До обяд от изобилие от трикотажни продукти заслепява в очите.

Продавачите (те са майстори), като героите отприказките, увити в носни кърпички и паяци, показват своите продукти. Има музика, смях и аромат на печене. Това е честно! Има купувачи - гости от регионалния център. Но сред паркираните автомобили можете да видите коли с номера на Москва и Ленинград. Изберете паяжина и оставете е просто невъзможно! Всички продукти са толкова красиви и индивидуални, че искате да купите буквално всичко.

История на кърпичка

Традицията на плетени шалове има дълга история. Според официални данни шалът Оренбург се е появил преди повече от четвърт век. Други източници обаче съобщават, че дълбоководният риболов е роден много преди появата на провинция Оренбург.

Оренбургски шал - плетен шал отКозата е надолу и нишката - основата. Пухът на Оренбургските кози е най-тънкият в света. Тази необичайна дебелина надолу се дължи на специалните климатични условия, в които живеят тези животни, и особеностите на тяхното хранене.

Видове продукти надолу

Има три вида продукти надолу.

Уеб - деликатен, деликатен продукт от козанадолу и копринени нишки. Тя се носи в тържествени, празнични случаи като украшение. Моделът на плетене на една кука е сложен, а самата работа е много трудоемка. Традиционно е обичайно да проверявате тънкостта на мрежата с два параметъра. Тя трябва да премине през годежен пръстен и да бъде поставена в черупката на яйце.

Палатинът е нос под формата на шал, според метода на плетене е подобен на паяжина.

Плюшен шал или шал - гъста, топла кърпасив цвят. Тези продукти се използват за ежедневна употреба през зимата. Като нишка - основата използва памук или lavsanuyu нишка. Ръчно изработена носна кърпа от преплетени прежди. Първо, завъртете нишката от козата надолу, след това я опънете върху копринена (памучна) прежда.

Шалото не изглежда отначало космати. Продуктът започва да се разпада в процеса на носене. Качеството на шалчето може лесно да се провери. Достатъчно е да намерите средата на продукта, да вземете няколко нишки от пух и да вдигнете носна кърпичка. Истинският шал няма да падне, но пухът няма да излезе от него.

Понастоящем в фабриката се произвеждат пухени шалове и плетени на ръка. Разбира се, ръчната работа е оценена по-горе.
Съвет 2: Как да плета един Оренбургски шал


Шалове Оренбург са три вида: прости фин ленен плат, паяжина и откраднати. прост фин ленен плат е направен от дебел сив или бял пух - това е ежедневие фин ленен плат, Мрежата е изработена от фина пух и коприна. Моделът му е сложен, а нежността и чистотата на шала са такива, че крайният продукт преминава в сватбения пръстен. Палантин - това е голямо перо за шалове - паяжина. Той се носи на празнични поводи.Как да плета един Оренбургски шал


инструкция


1


Плетене на Оренбург шалове не причиняватрудности за плетачи с опит. Ако знаете как да напишете цикли, плетени лицеви, сърмени конци, направете и пуснете екипировката, след това можете да овладеете изкуството да плетете Оренбургски пухени шалове.


2


На първо място, купете 200-250 грама от завършена тънка копринена нишка. Обикновено тя се продава вече напрегната на конци hb.


3


Внимателно прочетете описанието на плетене на шал според готовата схема. Шията е изплетена от четири страни. Бъдете внимателни и стриктно следвайте реда на плетене.


4


Започнете да плетете от джантите в долния ляв ъгъл. Ъгълът на кърпата се състои от дясната и лявата част. Плета веднага на двете страни на модела, свързвайки между тях разделяща "пътека" на 2 линии на лицето.


5


След като заредите пълен шарж, преведете един от тяхчаст, ляв горен и един контур на пистата, върху плетачния щифт, плете останалата част от лентата до желаната дължина. След това развържете десния долен ъгъл на джантата и преместете горната дясна част на джантата с щифта с един контур на "пътя".


6


Преместете пантите от единия щифт до спиците ивъведете върху вътрешния ръб на ребрата необходимия брой бримки за главната кърпа на кърпата. Плете главната кърпа на кърпата заедно с границата отстрани до желания размер.


7


Извадете бримките от горния ляв ъгъл на джантата и кърпата на кърпата на щифта. Завържете третия ъгъл на кърпата по същия начин, както и вторият ъгъл, като редувате хочките и свързвате необходимите ципове.
Съвет 3: Как да изберем пелерен шал


Много хора вероятно знаят оребровските шалове. Навсякъде по света изразът "нежен фин ленен плат"неизменно се свързва с тази област вРусия. Златните шалове от този район са уникални и привлекателни. Сърцата на много световни модни жени треперят с един поглед на това руско произведение на изкуството. Какви са критериите, които да се ръководят при избора на пухкав шал за придобиване на наистина изключителен и висококачествен екземпляр.Как да изберем кърпичка


инструкция


1


Първо, решете какъв продукт искате да купите: машинно свързване или ръчна работа. Факт е, че нежен фин ленен плат ръчната работа е много по-скъпа. За да направите такъв фин ленен плат понякога отнема няколко месеца.


2


Не забравяйте да решите сами какво нежен фин ленен плат ще отговарят на вашите нужди. Продуктите за затопляне са много по-дебели от щангите и паяците с отворени очи. Те имат по-високи топлоизолационни характеристики.


3


Определете какъв размер и цвят трябва да бъдекупи един шал. Всичко зависи от вашите лични фактори (човешки предпочитания, условия на работа и др.) Имайте предвид, че е необходимо да се грижите за предмети от пух. Почти всички надолу шалове имат квадратна форма, но размерът им може да варира от 100 до 160 сантиметра (от всяка страна). Между другото, описанието на всеки продукт предполага указание за този параметър.


4


Сладките шалове се различават по класове, въпреки това визбраният клас може да бъде няколко вида различни продукти, които се различават по стойност. Ценовият фактор зависи пряко от качеството на пух. Например, надолу шалове 1 C 19 и 1 C 31 може да има същата влакнести състав и размер, но с цена почти 2 пъти по-различна. Технологията за производство на шалове също определя цената на продуктите надолу. така нежен фин ленен плат категория 1 С 11 първоначално няма зъби, така че ръбовете на такава кърпа са пометени на шевната машина. идентичен фин ленен плат 1 С 16 има зъби по ръбовете, така че струва много повече.
Съвет 4: Как да плета кърпички


Звезден шал - уникален продукт. Въпреки привидната си финес, то е много топло. Поглеждайки го, изглежда, че просто е извън възможността на обикновен човек да свърже такова чудо. Но професионалните плетачи могат да създадат такъв шедьовър само за няколко дни.Как да плета кърпички


Ще ви трябва  • Специална вълна, получена само от определен тип стоманени спици.


инструкция


1


Всъщност не е нужно да обвързвате шалаако имате някои умения плетачи, тоест, вие знаете основните видове бримки (отпред и отзад), знаете как да направите nakidy и да затворите продукта. Що се отнася до пух, тук можете да отидете по два начина. Първият е да купите готови прежди. Втората е да го подготвите сами.Как да плета <strong> носни кърпи </ strong>

2


Ако решите да преработите самия пух, тогава виесе нуждаят от електрическо въртящо се колело, памучни конци с цвят на пух, две четки за пениране. Подгответе за изчисление, че бял шал със среден размер оставя някъде около 250 грама прежда. Първо трябва да го измиете в топла вода, като използвате шампоан. Основното условие не е да се измие цялото парче, а да се отделят малки парченца от него. Във водата, косата трябва да бъде изправена, по никакъв начин да не се стиска или да се усуква. След измиване пухът трябва да се изсуши и да се пени, а след това да се използва въртящо се колело, за да се опъне върху конеца. Преждата е готова.Как да плета <strong> носни кърпи </ strong>

3


Започвайки да плета, не забравяйте, че истински downyНосна кърпичка не трябва да е пухкава. Той е много мек на допир, но пухкавият става само по време на употреба. Трябва да плете шал според схемата. Можете да направите това по два начина. Първият - първият, който свързва основната тъкан, а след това връзвам на границата. За да направите това, вие трябва да изберете по спиците на необходимия брой линии и плета тъкан директно. За тези, които вече са повече или по-малко опитни плетачи, има опция да се опита да плетат основния плат с модел, като се използва разреждане примката, усукване и други методи за декорация. Хем също трябва да плета по схемата, като се използва по-близо до завършването на плетене на една и съща изваждане на цикли.Как да плета <strong> носни кърпи </ strong>

4


Ако ще плета с една кърпазаедно с ръба, зъбите на ръба трябва да бъдат вързани чрез постепенно свързване с помощта на пантите на бримките на спицата. След това трябва да затворите частта от цикъла. Така се образува зъб. Всички други модели са плетени по същия начин. След това плетете основното платно по начин, който ви харесва.Как да плета <strong> носни кърпи </ strong>Съвет 5: Как да вратовръзка надолу шал


надолу фин ленен плат е оригинален и практичен аксесоарженско облекло. Сложена над раменете й, тя ще ви даде топлина и чар. Не е толкова трудно, както изглежда на пръв поглед, да се обвърже такъв продукт, така че смело да се впусне в плетене.Как да вратовръзка надолу шал


Ще ви трябва  • - 50 грама чиста коза надолу или 1500 метра прежда с памучна или вискозна нишка;
  • - прави или кръгли спици с номер 3,5-4;
  • - Плетене модел.


инструкция


1


Преди да започнете да плетете, изпълнете шаблона както следва.можете да изчислите правилно плътността на плетене. Вържете го в размер 10х10, бройте броя на контурите на един сантиметър. За да направите това, разделете общия брой бримки в пробата с получения брой сантиметри. Оптималната гъстота на плетене на шаловете е 24 бримки на 10 сантиметра.


2


На спиците номер 3,5-4, наберете двадесет и един цикъла. На първия ред вратовръзка пет лицеви, две сърмени конци, тринадесет лицеви, една брошка и ръб, като по този начин редът ще се увеличи с една линия.


3


След това, плетено по схемата на шаблони, която сте избрали,като се правят допълнения в началото на всеки равен ред. Така че ще образувате наклонения ръб на шала. Броят на бримките, които образуват ивица от модел на складиране, ще се увеличи на всеки два реда на един цикъл.


4


Когато се появят 39 бримки в серията сърмени конци, повторете мотива на основния шаблон два пъти в следващия предварителен ред.


5


Моля, имайте предвид, че ширината на шаблона за рисуване на ръба е една линия.


6


Краят на дългата страна на шала образува брезента и отстранената контур. В началото на странните редове свържете двата бримки заедно с предната панта зад задната стена.


7


Затова връзката, докато ширината на шала е девет или десет мотива на шаблона. Това ще бъде половината от продукта.


8


Сега плета огледало. Вместо да увеличавате, намалете в началото на редовете с една линия. На последния ред затворете всички панти прави.


9


Шалът е готов. Въпреки това, тя ще изглежда по-красиво, ако го украсяват с извивка.


10


За да завързвате каишката, навийте два пъти, натискайте 226 бримки на спиците.


11


В първия ред, плета всички контури с лицеви линии. Във втория ред - свържете един лицев. След това вкарайте края на дясната игла за плетене в бримката на лявата игла за плетене на предния ред, свържете тази бримка отпред и освободете бримката от лявата игла за плетене. След това свържете още две очни контури и повторете всичко до края на реда.


12


Така плета, шест сантиметра. След това свържете всички бримки заедно в две контури за задните стени. Следващите три реда са плетени. Затворете пантите. Моля, имайте предвид, че ръбът не трябва да се изтегля заедно и го затворете свободно.


13


Имаш само едно парче. Свържете четири такива подробности. Свържете краищата на жабовете и ги зашийте на наклонените страни на шала.
Съвет 6: Какво е специално за шалове от Оренбург


Пчелните продукти, произведени в Оренбург, отдавна са известни извън Русия. Шалове са направени от кози надолу и основи нишки, които могат да бъдат различни: коприна, памук.Оренбургски шал


Кратка история на Оренбургския шал

Шала Оренбург е един от символите на Русия. Плетене на пурпурни шалове произхожда от 18-ти век, т.е. преди около 250 години. В корените на това занаятчийство са женските буболечки. За пръв път изследователят Пейков привлече вниманието към пухкавите шалове. През 1766 г. публикува брошура, озаглавена "Опитът с кози косми", която предлага да се установи в провинцията плетена риба. През 1857 г. на международната изложба в Париж се представят шалките Orenburg. Така че шалът е получил световно признание. Пухът на Оренбургските кози е най-тънкият в света. Дебелината му е 16-18 микрона. Дебелината на козината на козите Ангора (мохер) е 22-24 микрона. Ето защо шалове и паяци от Оренбург са страхотно меки и нежни. Тънкият пух е много издръжлив. Той е още по-силен от вълната. През 19-ти век французите се опитали да вземат Оренбургски кози, за да установят производството във Франция. Въпреки това, далеч от родината, животните се израждат и се превръщат в обикновени кози с груб пух. Така че, мекият френски климат не е допринесъл за размножаването на това животно. Има няколко вида Оренбургски шалове. Един обикновен шушлив шал е сив дебел плетен шал. Този тип шал е най-топлият: използва се за ежедневно износване. Мрежата е продукт с отворен край. Тя е изработена от козел надолу и коприна. За мрежата се използва мека и чиста вълна, което прави продукта много скъп. Мрежата е подходяща за празнични събития. Палатинът е нос, който е подобен на паяжина по начина, по който е плетена.

Предимства на шалове от Оренбург

Шалове Оренбург отличават оригинала икрасив модел, мекота, еластичност, сила. Те перфектно държат топлината в студения сезон. Благодарение на умението на плетачи на пера шалове, човек може да наблюдава мотивите на руски приказки, легенди и песни. В допълнение, кърпичките изобразяват различни природни феномени и символи на дома. Моделите са измислени от самите квалифицирани работници. Особено красиви са паяжините. Те имат много впечатляващи размери: 150 см дължина и ширина. Определете истинската пурпурна паяжина е много проста: лесно се проследи в сватбения пръстен. Пухът на шал е устойчив и устойчив на износване. Следователно продуктът ще служи за много години и външният му вид няма да се промени. Тези качества наистина оправдават доста високата цена на шалове от Оренбург. Особеността на определени продукти е, че те започват да се рушат само по време на чорапи. Това е още един знак за истинска кърпичка. Ако новата шал е необичайно мека и топла и пухът изглежда да виси от продукта, качеството на това нещо не е най-високо. Пух бързо излиза и ще останат само памучни конци. Смята се, че продуктите на Оренбург са само за по-възрастните жени. Но това не е така. Тънки мрежи и стилове могат да се носят от млади момичета.