Как египтяните третираха котки

Как египтяните третираха котки


Котките са любимите домашни любимци на човека. А ги опитомен в древен Египет преди повече от пет хиляди години. В онези дни, египтяните не просто обичат котки. Те дълбоко ги уважават и считат за свещени животни.Как египтяните третираха котки


инструкция


1


Историците смятат, че такова треперещо отношениеза котките в Египет е съвсем естествено. Страната е била аграрна, хората са нараствали, резервите от които трябваше да бъдат защитени от нахлуването на гризачи. Ето защо котките, които са убили мишки и плъхове, са били със специална почит.


2


Както и да е, но мустакитните животни са древниЕгиптяните наистина оцениха високо. Това се доказва от факта, че богинята на радостта, майчинството и плодородието Бастет, те се представят точно като котка. Да, и върховният бог на слънцето Ра понякога действаше като червена котка, която атакува змията Апопа.


3


В известния котен храм в БубастисВсяка пролет тържествено празнува празника в чест на богинята Бастет. Недалеч от култовата сграда, археолозите са открили огромно гробище от котки. Тези животни са били мумифицирани и дори погребани в специални гробници. И заедно с някои починали момчета, грижовните майстори полагат мишки, така че в задгробния живот техните домашни любимци няма да страдат от глад.


4


Източници донесоха в нашите дни невероятнодоказателства за треперещото отношение на древните египтяни към котките. Например, някой, който се осмели да убие това свещено животно, неизбежно трябваше да бъде екзекутиран. Когато любимът мустак се оттегли в друг свят, цялото семейство носеше скръб за него, хората дори обръснаха веждите си.


5


Старият гръцки историк Херодот пише товадомакините се втурнаха в къщите, обгърнати от огън, за да спасят домашните си домашни любимци. Имаше дори поражения в битките поради култа към котките. По този начин, в битката през 525 г., персите, атакуващи египтяните, използват котките като вид жив щит. В резултат египтяните не смееха да стрелят и бяха победени.


6


Любовта на котките в древен Египет беше такаваче тези животни са забранени да бъдат изнасяни от страната. Търговците и пътниците обаче го направиха тайно. В резултат на това в Европа се появяват първите котки с дълги коси.