Проблеми при стартиране на двигателя при замръзване

Проблеми при стартиране на двигателя при замръзване

Зимата се превръща в истински тест заповечето собственици на автомобили. При мразовито време дори и скъпата чужда кола с мощен двигател може да откаже да започне при първия опит и шофьорите трябва да помнят няколко прости правила, които ще улеснят "студения" старт на двигателя.

замразена кола

Почти всички шофьори през зимата са изправени пред проблема със "студено" стартиране. Начините за решаване на този проблем зависят от това, което причинява трудностите.

Най-честата причина за трудности -лоша батерия. Ако възрастта на батерията е повече от 3-4 години и ако се опитате да стартирате автомобила, стартерът не върти двигателя, може да се наложи да смените батерията. За да проверите дали батерията е заредена, трябва да я измервате със специално устройство. Опитните собственици на автомобили съветват да "съживят" старата батерия преди стартиране, като включат фаровете за кратко време. Това ще помогне за загряване на електролита, за да се ускори стартирането на двигателя.

Друг източник на проблеми може да бъденеподходящо или дефектно масло за двигателя. Не всички масла за двигатели са подходящи за работа при ниски температурни условия. Избирайки маслото за подготовка на автомобила за зимата, струва си да се обърне внимание на номерата в неговата спецификация - 0W или 5W. Единствено синтетични и полусинтетични масла притежават такъв индекс. Минералното масло в студа се уплътнява и няма да позволи на двигателя да започне. Проверете дали е лесно - просто извадете пръчката и погледнете консистенцията на маслото. Ако се сгъсти, е необходимо да загреете колата и да замените маслото с подходящи метеорологични условия.

Полезни съвети

  • За да намалите натоварването на стартера, се препоръчва натискането на педала на съединителя при "студено" стартиране.
  • Инсталирането на подгревателя ще изисква допълнителни разходи за собственика на автомобила, но ще реши повечето от проблемите, свързани със стартирането на двигателя през зимата.
  • Елементите на горивната система и запалителните свещи трябва да се поддържат чисти. Преди началото на зимата е необходимо да се подложите на процедура за поддръжка, за да сте сигурни, че колата е готова за замръзване.