Как да смените подчинения цилиндър на съединителя

Как да смените подчинения цилиндър на съединителя

Смяната на работния цилиндър на съединителя става,като правило, когато гумените пръстени на буталото са унищожени. Буталото, което се движи върху цилиндъра, се изтрива, като причинява такива проблеми като изтичане на спирачна течност.

Челен цилиндър на Chevrolet Lanos

Ще ви трябва

  • - специален ключ за спирачните тръби;
  • - спирачна течност;
  • - нов работен цилиндър;
  • - гаечен ключ или гаечен ключ на 13;
  • - банка;
  • - маркуч;
  • - Круша.

инструкция

1

Необходим е ротационен цилиндър на съединителязадвижване на вилицата с освобождаващ лагер. В тялото си буталото се движи под действието на спирачна течност в системата. Буталото задвижва пръта на работния цилиндър, който бута вилицата на съединителя. Налягането в системата се създава чрез притискане на педала на съединителя, който действа върху главния цилиндър и буталото. Но буталото е метален елемент с гумени пръстени, които, когато се търкат срещу стената на цилиндрите, се износват с времето. Ето защо е необходимо напълно да смените цилиндъра, ремонтирането му е безсмислено.

2

Поставете колата на яма, надлез или включенаасансьор. Това важи за превозни средства със задно предаване, като VAZ 2101-2107. Те имат работен цилиндър, разположен в долната част, най-удобно е да стигнете до него от ямата, тъй като нищо няма да повлияе на ремонта. Можете, разбира се, да имате малко страдание и да го направите отгоре.

3

Вземи буркана, в който изпускаш спирачкататечност. Първо, използвайки круша, изберете цялата спирачна течност от резервоара. Но на цилиндрите за дренаж има специална фитинга. Той трябва да бъде поставен на подходящ диаметър на маркуча, другият му край трябва да бъде спуснат в буркана. С помощта на специален ключ за спирачните тръби развийте съединението. Направете няколко завъртания, за да станете течност. Натиснете няколко пъти педала на съединителя, за да се освободите от останалата течност в системата.

4

Отстранете пружината, която е между тяхконзола върху тялото на бутилката и вилицата на съединителя. Тази пружина позволява на пръта да се върне в първоначалното си състояние, връщайки цялата течност в разширителния резервоар. Развийте маркуча, който е свързан към работния цилиндър. Само в случай, заменете под него един буркан, тъй като може да изтече известна течност. Сега с помощта на пръстен или гаечен ключ на 13, трябва да развиете двата винта, които закрепват захващащия цилиндър на съединителя. Нова инсталация в обратен ред за премахване.

5

Извършете ремонт без яма, ако иматеавтомобил с предно предаване. В този случай работният цилиндър се намира на повърхността на скоростната кутия. При някои автомобили обаче е необходимо да свалите въздушния филтър. Същността на процедурата е същата като в горната версия. Също така трябва да напълните спирачната течност в системата след ремонт, за да изпомпате съединителя.

6

Избягвайте съединителя. Това се прави с помощта на тръба, която се носи върху дросела на работния цилиндър, малко количество течност, ключ до 8 и няма какво да се прави без партньор. Спуснете втория край на тръбата в буркан с течност, партньорът няколко пъти изтласква и освобождава съединителя, след което го изстисква, докато спре. В този момент леко развивате дросела, позволявайки на въздуха да излезе от системата. Повторете тази процедура най-малко пет пъти, докато въздухът напълно изчезне.