Как да се измие котка в баня

Как да се измие котка в баняКотките не трябва да се къпят често - те са способнисамочистете палтото с езика си. Но понякога къпането все още е необходимо и е много важно да се измие правилно, за да не се плаши, а резултатът е добър.

Как да се измие котка в баня

Козината на котката е покрита с мазнини - тя се получава от подкожните мастни жлези. При къпане косата не е защитена от шампоана за известно време.

Да се ​​къпеш котка е необходимо, ако е във вълнаса открити паразити или са твърде мръсни, а понякога и за превантивни цели - например, ако животното е в контакт с други хора и съществува опасност от улавяне на бълхи.

Котките и котките с дълга коса често се нуждаятизмиване. Те са по-трудни за обличане и ако животното трябва да бъде изпратено на изложбата, то трябва да се мие, за да се създаде красив външен вид. Късовете котки се нуждаят от това не толкова често, а собствениците на сфинксовете в този план могат да бъдат завиждани.

Сапун, предназначен за мъж, котки за измиванетова е невъзможно поради разликата в киселинно-базовия баланс на кожата. Специални шампоани за косми по косата се освобождават в течна форма, в сухо прахообразно състояние, под формата на спрей. Течните средства се измиват най-добре, но не ги използват често - те могат да разрушат мастните жлези.

Сухите шампоани могат да бъдат истинско спасение,ако животното се страхува от водата. С тях процесът не е по-труден от смилането. Прахът се нанася върху вълната, задържан толкова дълго, колкото е посочено в инструкциите, а след това се отлепва с гребен. Използвайки спрейове, трябва да внимавате - котката може да се уплаши от звука на кутията.

Много по-проблематично е да се мият с течен шампоан, нопонякога не можете да правите без него. Преди да започне процедурата, котката трябва да бъде успокоена, задържана в ръце, погладена и разговаряна с нея. Някои котки не се страхуват толкова, че се намокрят, като звука на вода, изливаща се от кранчето.

Водата трябва да се излива във ваната, а не в таза,защото животното може да започне да се опитва да се измъкне от водата. В същото време лапите котка грабва ръба на таза и може да го преобърне. Нивото на водата трябва да бъде такова, че да достигне стомаха на котката, а температурата може да бъде проверена чрез спускане на собствения ви лакът там.

Поставете котката във ваната и накиснете косатасъбирали там вода, без да му позволяват да влезе в ушите ви. Препоръчително е да се проведе процедурата с асистент. Не е необходимо да се прилага много шампоан - толкова много пяна. Измийте косата на животното с масажиращи движения, внимателно изтръгнете от таза или маркуча със слабо водно налягане.

Извадете измитата котка от банята и я увийте в кърпа, накиснете я добре. Хавлиите за дългокосмести хора ще изискват няколко. Ако котката не се страхува от сешоар, можете да изсушите косата с нея.