Как да отглеждат прасенца

Как да отглеждат прасенцаРазвъждането на добитък у дома даважителите на селските райони имат възможност не само да предоставят месо на своите семейства, но и да получат добър доход. Едно от най-непретенциозните и бързо растящи животни се счита за прасе.

Как да отглеждат прасенца

В допълнение към отличния вкус на свинското месои много полезни свойства. Свинското месо съдържа максималното количество висококачествен протеин, желязо, минерали, лесно се абсорбира от човешкото тяло и необичайно вкусно. Консервираните свинско месо и пушено месо се съхраняват много по-дълго, не се променят и не губят вкусовите си качества. Можете да постигнете добро увеличение на теглото на прасето при угояване, като спазвате прости правила и отделяте необходимото внимание на всеки индивид от най-ранна възраст. Успехът на разплодните свине зависи от качеството на прасетата и правилния подбор на тяхната порода.

Как да изберем порода прасета

При избора на порода прасета е необходимо да се вземе под вниманиетогава, в която климатична зона те ще живеят. Най-оптималният за разплод в Русия е така нареченото "бяло прасе". Той перфектно се развива и дава добър прираст на тегло във всеки климат, добре толерира както студове, така и летни горещини. Втората най-популярна порода е породата от свине, отглеждана в Естония - това е Bacon Landrace.

В допълнение, голямо значение при избора на породаПрасетата за отглеждане в дома имат какви продукти се очаква да бъдат получени от тях. Ако "бялото прасе" се характеризира с еднакво съотношение на месо и мазнини, то "Landras" е бекон месо с минимално съдържание на мастни слоеве.

Съдържанието на прасета през първия месец от живота

Непосредствено след раждането, най-малко 30 дни, прасетаса кърмени и живеят със свиня. Въвеждането на допълнителни храни обикновено не се практикува. След достигане на възраст от две седмици прасетата започват да проявяват интерес към фуража на свинята. От този период те могат да приготвят течна храна на базата на краве мляко и смесени фуражи от растителен произход с минерални добавки. Коритото за хранене на прасенца винаги трябва да бъде чиста и да се подхранва свеж.

Отглеждане на свине след спиране на кърменето

След като прасенцата достигнат възраст от един месецкърменето може да бъде спряно. С свинята остават само слаби и слабо развити индивиди. Така наречените отбити се преместват в отделна суха и чиста, добре проветрявана, но без излишна стая. Подът е задължително покрит със суха слама, продуктите с жизненоважна дейност и остатъците от фуража се почистват редовно. За да се хранят прасетата, поставете две корита - за вода и фураж. В началния етап фуражът се накисва с вода и след адаптация прасетата се прехвърлят в сух продукт. Зеленчуци, например, картофи, тикви или тиквички, се въвеждат в диетата на прасенцата постепенно. Не е необходимо да ги заври, просто ги смилайте.