Йорк шоколад котка

Йорк шоколад коткаВ света има огромен брой коткискали - някои от тях са известни от древни времена, други са се появили съвсем наскоро. Повечето породи са резултат от дълга работа на развъдчици, но има и такива породи котки, които се появиха съвсем случайно. Една от тях е шоколадовата котка в Йорк.

Йорк шоколад котка

Отличителна черта на тази порода е гладкашоколадово покритие (въпреки че е позволено и люляк нюанс). Тъй като не е трудно да се отгатне от титлата, породата е отгледана в град Ню Йорк, САЩ. Това се случи през 1983 г. и съвсем неочаквано. Американката Джанет Чифари, любовницата на инбремираната черно-бяла котка и котка, открила сред потомството си котенце (момиче) с красив шоколадов нюанс. Както се оказа, сред прадедите на родословните си домашни любимци са сиамски котки, което обяснява появата на коте от такъв необичаен цвят в черно-белите родители. По-късно шоколадовата котка има свои собствени котенца, сред които отново имаше едно коте шоколадово, този път момче. Жената реши да ги намали - и се появи нова порода котки.

Появата на шоколадовата котка в Йорк е близо до неястандартите на своите сиамски предци. Теглото на тази порода е около 4-6 кг. Главата е със среден размер, закръглена форма с високи уши, закръглена по върховете. Очите с овална форма са златисто зелени на цвят. Тялото на котката е удължено, с лека мускулатура. Опашката е дълга, с гъста коса. Вълната е гъста, средно дълга.

Йоркските шоколадови котки имат средна продължителност на живот от около 14 години, докато те се отличават със силно здраве.

Характерът на шоколадовата котка е доста игрив идокато е много любезен. Представителите на тази порода произнася ловен инстинкт, който се изразява в поведение и игри нея, обаче, тези котки са абсолютно не-агресивни, много привързан със собствениците и техните деца. Освен това те напълно се съчетават с други животни в къщата.

Грижата за котка от шоколад в Йорк изисква повечевнимателен подход. Полудългата вълна се нуждае от редовно изтриване, за да не изгуби външния си вид и тъй като замърсяването на котката трябва да се къпе.

Шоколадовата котка от порода "Йорк" не се използва широко в Русия и е най-популярна у дома.