Какво е бяс в кучетата?

Какво е бяс в кучетата?Бяс е един от най-опаснитеИнфекциозни заболявания, засягащи предимно нервната система на кучето. Симптомите се появяват няколко дни след заразяването, така че най-малката промяна в поведението на домашния любимец с четири крака трябва незабавно да алармира собственика. В противен случай бясът може да причини смъртта на кучето и да зарази други животни или хора

Бяс по кучета

Форми на бяс

Лука може да се случи в две форми - насилиеи тихо. Основната разлика е в първите симптоми на заболяването. Разпознаване и правилно класифициране, като правило, не може веднага. Обикновено промените в поведението на кучето се появяват няколко дни след заразяването с вируса, но понякога симптомите се появяват само след няколко месеца. Всяко отклонение от нормалното поведение на кучето е първият сигнал за изследването.

В допълнение към основните форми на бяс, също имаконкретен вид заболяване е нетипичната форма. В този случай е много трудно да се разпознае инфекцията. Първите признаци на заболяването приличат на чревно разстройство, отравяне или гастрит. Кучето започва повръщане, диария, треска.

Симптомите на насилствена форма на бяс

Насилствената форма на бяс се проявява на три етапа. Първият симптом, на който трябва да обърнете внимание, е нежеланието да общувате с всички живи същества и липсата на интерес към тях. Кучето започва да избягва контактоколния свят, се крие в уединени места, не отговаря на прякора и отказва храна. Но по време на контакта със собственика животните могат да крякат и да покажат прекомерно гадене.

Желанието за самота постепенно се променяагресия. Това е вторият етап от насилствената форма на бяс. Кучето започва да се раздразнява от околните предмети, се държи злобно към собственика и е нервен поради някаква особена причина. В такива случаи животните са склонни да започнат да хапят. И възприемчивият рефлекс в тях възниква не само по отношение на хора или животни, но и неживи предмети.

Третият етап на насилствена форма на бясе опасно. До този момент кучето развива парализа на ларинкса. Към общата агресивност се добавя глупав лай. В този случай кучето започва непрекъснато да вилнее и да се втурва към всичко, което го заобикаля.

Тиха форма на бяс

С тиха форма на бяс в началния етапразвитието на болестта при кучето не разкрива агресия или други поведенчески промени. Основните симптоми, които могат да определят заболяването, се отнасят до физическото състояние на животното. На първо място има изобилна слюнка, кучето не може да преглъща рефлексите, което затруднява не само да яде храна, но и вода.

Основните промени в поведението на кучето са уморенивъншен вид, сънливост, несигурна походка. Когато заболяването развива парализа на крайниците, челюстите и ларинкса. В допълнение, животното се страхува да остане сам, постоянно изисква внимание и ласкателство на собственика.

Обърнете внимание

Някои породи кучета, когато се заразяват с бяс, са особено опасни. Преди всичко те са долматинци и бик териери. Невъзможно е да се лекуват, но по време на заболяването те проявяват особена форма на агресия.

Заразяването с бяс от болно куче не можеСамо чрез ухапване, но и в контакт със слюнката си, за да най-малката драскотина или ssadiny.Ob това трябва да се помни, за да не само на всеки собственик на четирикрак домашен любимец, но също така и тези, които не пропускат възможност да погалят или да играете с приятелски животни.