Съвет 1: Как да изплакнете носа на котката си

Съвет 1: Как да изплакнете носа на котката сиЖивотните, като хората, са склонни към различни болести. Дори и най-малката тенденция може да причини ринит при котка, която се проявява с обилно изхвърляне нос, или обратно, сухота и вид на късо. Извършването на лечение за домашни любимци трябва да се извършва под наблюдението на опитен ветеринарен лекар.

Как да изплакнете носа на котката си


инструкция

1


Свържете се с ветеринарната клиника, ако забележите някакви отклонения в здравето на котката. Изолиране на слуз от нос могат да свидетелстват не само за обикновена настинка, но и за по-сериозни заболявания.

2


Лекарят ще провери вашия домашен любимец и ще вземе тестове. След това той ще предпише лечение, което ще включва не само приемане на лекарства, но и измиване нос, ако дишането в котка е трудно. Всички лекарства могат да бъдат закупени във ветеринарната аптека. Следвайте общите инструкции. Но ако всичко е повече или по-малко ясно с таблетки и суспензии, то е малко по-трудно да измиете носа си.

3


Пригответе солеви разтвор заизмиване, трябва да е стайна температура. Използвайте солевия разтвор не може, защото съдържа йод, което може да предизвика развитие на алергии и подуване на лигавицата.

4


Извадете иглата от спринцовката или използвайте конвенционална пипета за изплакване. Наберете решението предварително и едва тогава вземете животното в ръцете си.

5


Ако имате спокойна котка, я поставетеКолена и, леко задържаща, погребва носа си. Достатъчно е около 0, 5 mg разтвор на една ноздра. Ако животното започне да се притеснява много, помолете някой да го задържи. Опитайте се да не плашите своя домашен любимец, за да не го наранявате.

6


Измийте ни около 3 пъти на ден. Когато има подобрения, процедурата се извършва само вечер. Средно, носът на хрема в животно ще трае 4-6 дни. Ако не се наблюдава подобрение, посетете отново ветеринарната клиника и се консултирайте с лекар.

7


Отстранете остатъчната влага от нос Животно, като го намокря с чиста носна кърпа.
Съвет 2: Как да измерим температурата на коткаПри котки, както при хората, много заболяванияпридружен от повишаване на телесната температура. И когато се свържете с ветеринарен лекар за съвет, често често става въпрос дали животните имат нормална температура. Но как да се измери температура котка?

Как да се измери температурата на котка
инструкция

1


За да опитате температура котка, можете да използвате специален ветеринарен лекартермометър и е възможно и обичайно "човешко". Подходящ както за живак, така и за електронен термометър. Но ако имате избор, по-добре е да използвате електронни - те работят по-бързо и колкото по-малко време е необходимо, за да се измери температурата, толкова по-малко ще бъде нервната ви домашни любимци. Върхът на термометъра трябва да бъде покрит с вазелин или крем.

2


Поставете котката на коленете си или я поставете на масатаи се опитайте да го запазите спокоен. Ако котката е нервна и изгорена - можете да я увиете в лист или кърпа, оставяйки гърба на багажника свободен.

3


Повдигнете опашката и внимателно поставете термометъра в ректалния отвор (на дълбочина от три до четири сантиметра). Правете това гладко, с леки усукващи движения, така че да не причинявате котка болка.

4


Ако използвате живачен термометър, измерете температура котка трябва да бъде в рамките на пет минути, ако е електронно - предисигнал на термометъра. Нормалната температура при котките е температурата в диапазона от 38,5 до 39 градуса по Целзий. Вярно е, че малки котенца или котки, които са били нервни преди измерването на температурата или бягаха много, температурата може да бъде леко увеличена (до 39,5 градуса). При котки без козина, нормалната телесна температура може да бъде дори по-висока - до 43-46 градуса.

5


След приключване на измерването на температурата, извадете термометъра и го измийте добре със сапун. Можете също така да го дезинфекцирате, като го избършете с алкохол или одеколон.
Съвет 3: Когато трябва да промиете инжектораСъвременните автомобили, оборудвани с инжектори,имат много предимства пред остарелите модели на карбуратора. Но с течение на времето, когато трябва да използвате гориво с лошо качество, елементите на инжекционната система изискват превантивно почистване. Това може да бъде или течно (химическо), или ултразвуково почистване.

Когато трябва да промиете инжектораУсловията за работа на автомобилите в Русия правятПериодично зачервяване на инжектора е абсолютно необходимо. Първо, защото производствените условия на 92-рия и дори 95-ия бензин остават много желани. Да не говорим за производството на 98-то. На второ място, всички марки бензин се съхраняват в същите резервоари. С течение на времето те натрупват смолисти отлагания. Високооктанов бензин клас ги разтвори, както и при попълване масло отива в резервоари на автомобили, отбеляза горивната система. На трето място, използването на добавки, които увеличават броя на октановото число на бензина в страната ни е много veliko.Poetomu на автомобили с линии за доставки за впръскване на гориво система горивни инжектори, както и други системи за впръскване на гориво изискват профилактично лечение за всеки 20-30 хиляди километра. Ако общият пробег на машината е малък, използва се течно почистване. При модели с високо пробег в случаите, когато системата за захранване не се подлагат на почистване за дълго време (или не са изложени на всички) натрупват упоритите мазнини не са на разположение за метода на химично пречистване. В този случай, за ултразвуково почистване приложни системи topliva.Priznakami инжекционни, сигнализира за необходимостта да се измие инжектора са: - нестабилна работа на празен ход - трудности при двигателя старт - неуспехите, настъпили по време на силно натискане на педала на газта; - намаляване ускоряване динамика и качество на захранването; - пропуски в цилиндрите на двигателя, - често детонация, - появяват в ауспуха, - периодично прекъсване на свещите, сензор за кислород (ламбда проба) и катализатор, - намаляване на горивото - Повишена токсичност на отработените газове (съдържание на CO-CH). С началото на зимния период на експлоатация тези признаци се засилват и са особено забележими. Това се дължи на естествената влошаване на нестабилността на гориво, което води до затруднено стартирането на процедурата за инжектор dvigatelya.Posle измиване е необходимо да се промени свещите. Също така е много полезно да смените маслото на двигателя и масления филтър, тъй като има вероятност измиващата течност да влезе в смазочната система.

Съвет 4: Защо ми почесвам носаСърбежът в областта на носа може да бъде и външен, когатоима желание да се надраска засегнатата област на кожата и вътрешна. Причините за това явление са много, като се започне с кожни заболявания и завърши с прекомерна сухота на лигавиците.

Защо се сърдиПоради това, какви заболявания може да носа

Като правило, с сърбеж в областта на носа, можетебързо да се справят, като използват вътрешни средства за защита, както и капки за нос, направени на базата на етерични масла. Но ако те не помогнат и носът продължава да се сърди, е необходимо да се консултирате с лекар. Постоянното сърбеж на носната кожа може да бъде причинено от кожни заболявания - екзема, невродермит, псориазис, някои сортове лишеи. В допълнение, носът може да сърбеж заради крастата (заболяване, причинено от червеникаво черво), както и при лекуване на одрасквания, драскотини. Има случаи, когато кожата на носа се сърди поради заболявания, свързани с ендокринната система, например захарен диабет.
Изгарянето на кожата на носа се случва и поради слънчево изгаряне или ухапвания от насекоми с кръв - комари, дървеници.

Защо се надрасква назалната мукоза

Най-често срещаната причина за периодичнотосърбежът на носа отвътре е алергия към външни стимули. Например, през пролетта и началото на лятото много хора страдат от така наречената сенна хрема или полиноза. Това заболяване се дължи на полена на някои растителни видове, което провокира алергична реакция на тялото. Обикновено, в допълнение към сърбежа на носната лигавица, хората, страдащи от полиноза, сърбящи и воднисти очи, има силен течащ нос и чести кихане. Симптомите на сенна хрема могат да бъдат смекчени чрез приемане на антихистамини, измиване на очите и назофаринкса с вода или билкови лекарства, като се използва защитна маска за марля. Ако алергията е тежка, трябва да оставяте алергена по време на цъфтежа. Алергията може да се причини и от козина, прах, храна, напитки и лекарства.
В тези случаи е необходимо да се идентифицира алерген и да се сведе до минимум вероятността от контакт с него.
Слъзната назална също може да сърбеж в тезислучаи, когато стане прекалено суха. Това обикновено се случва при ниска влажност на въздуха (например през сухо и горещо лято или през студения период на годината, когато жилищата често се нагряват от отоплителни уреди). За да се освободите от сухота, трябва да измиете носа си с морска вода. И накрая, носната лигавица може да сърбеж на нервите, тоест, с преживявания, подчертава. След преминаването на психотрамусната ситуация, горялото и сърбежът на носната кожа обикновено завършва. Ако сърбежът не изчезва дълго време, той се увеличава, е необходимо да се консултирате с специалист за анализ и необходимото лечение.
Съвет 5: Как се развива полипозата на носа?Полипозата на носа възниква от появата на полипи в носната кухина и носните синуси. Прогресирането на заболяването води до затруднено дишане, главоболия и общо влошаване на пациента.

Как се появява полипозата на носа?Полипозата на носа е патологично състояние, коетопридружен от образуването на полипи в носа. По своето естество полипите възбуждат лигавиците на носа и парасановите синуси, напомнящи за появата на купчината грозде. Полипозата е полиетологично заболяване, което може да бъде причинено от алергични заболявания, бактериални, вирусни и гъбични инфекции.

Как се развива полипозата?

В първия стадий на заболяването възниква поникванелигавицата на лигавицата в горните части на носните кухини, в максиларния синус и в лабиринта. Полипите постепенно се увеличават по размер, свивайки дихателните пътища и предизвиквайки затруднения в дишането. Пациентите започват да се оплакват от постоянно усещане за замайване на носа, носов глас, главоболия, хронична умора и намалена ефективност. Тъй като полипите растат, обонятелните рецептори могат да страдат, което кара пациента да спре да отличава и мирише. В допълнение към тези симптоми, пациентите с полипоза се нарушават от лигавицата или мукопурулентното изпускане от носната кухина, сухотата в носа и фаринкса поради блокиране на дишането по време на сън.

Диагностика и лечение на полипоза на носа

Обикновено диагнозата "полипоза" се поставя на първичнатаизследване в ЕНТ след изследване с ендоскопски и риноскопски методи. За да се определи разпространението и мобилността на полипите, се използват сонди и видеокамери. Ако планирате операция, е необходимо лекарят да назначи рентгеновите лъчи или tomografiyu.Lechenie полипоза проведе консервативно и хирургично. Най-добри резултати се получават чрез интегриран подход: отстраняване на полипи плюс последващо лекарствена терапия за предотвратяване на рецидив. Днес, най-често срещаният тип на операцията е ендоскопска polisinusotomiya полипоза. Операцията се извършва под ендоскопски контрол и ви позволява да премахнете полипи, не само от носната кухина, но и от синусите. По време на процедурата, открита тези синуси, където са открити полипи, и им предостави добър дренаж, което е важно за по-нататъшни terapii.V последните години се превърна в популярен метод за "изпаряване" на полипи с лазерен лъч. Неговите основни предимства са малки болезненост и травма плюс способността да се извърши операция в следоперативен ambulatorii.V пациент предписано кортикостероидна терапия и носната кухина промивка антисептичен разтвор.
Съвет 6: Йорк шоколад коткаВ света има огромен брой коткискали - някои от тях са известни от древни времена, други са се появили съвсем наскоро. Повечето породи са резултат от дълга работа на развъдчици, но има и такива породи котки, които се появиха съвсем случайно. Една от тях е шоколадовата котка в Йорк.

Йорк шоколад коткаОтличителна черта на тази порода е гладкашоколадово покритие (въпреки че е позволено и люляк нюанс). Тъй като не е трудно да се отгатне от титлата, породата е отгледана в град Ню Йорк, САЩ. Това се случи през 1983 г. и съвсем неочаквано. Американката Джанет Чифари, любовницата на инбремираната черно-бяла котка и котка, открила сред потомството си котенце (момиче) с красив шоколадов нюанс. Както се оказа, сред прадедите на родословните си домашни любимци са сиамски котки, което обяснява появата на коте от такъв необичаен цвят в черно-белите родители. По-късно шоколадовата котка има свои собствени котенца, сред които отново имаше едно коте шоколадово, този път момче. Жената реши да ги намали - и се появи нова порода котки.

Появата на шоколадовата котка в Йорк е близо до неястандартите на своите сиамски предци. Теглото на тази порода е около 4-6 кг. Главата е със среден размер, закръглена форма с високи уши, закръглена по върховете. Очите с овална форма са златисто зелени на цвят. Тялото на котката е удължено, с лека мускулатура. Опашката е дълга, с гъста коса. Вълната е гъста, средно дълга.

Йоркските шоколадови котки имат средна продължителност на живот от около 14 години, докато те се отличават със силно здраве.

Характерът на шоколадовата котка е доста игрив идокато е много любезен. Представителите на тази порода произнася ловен инстинкт, който се изразява в поведение и игри нея, обаче, тези котки са абсолютно не-агресивни, много привързан със собствениците и техните деца. Освен това те напълно се съчетават с други животни в къщата.

Грижата за котка от шоколад в Йорк изисква повечевнимателен подход. Полудългата вълна се нуждае от редовно изтриване, за да не изгуби външния си вид и тъй като замърсяването на котката трябва да се къпе.

Шоколадовата котка от порода "Йорк" не се използва широко в Русия и е най-популярна у дома.